Beyin hücrelerinde ortaya çıkan bir hastalıktır

Beynimizin kendine ait bir elektriksel aktivitesi mevcuttur ve normal fonksiyonlarını sürdürebilmesi için gereklidir. Epilepsi beyindeki elektriğin aniden kontrolsüz olarak deşarjı, boşalması, patlaması sonucu meydana gelir. Bu elektrik beynin hangi bölgesinde meydana gelirse ona ait bulgular ortaya çıkar. Beynin belli bir alanından kaynaklanıyorsa fokal, tüm alanlarından kaynaklanıyorsa jeneralize nöbetlerden bahsederiz ve bunlarında birçok alt grubu bulunmaktadır. Epilepsi tanısı tekrarlayan nöbetlerle veya tekrarlama riski yüksek tek bir nöbet varlığında konulur. Epilepsi nöbeti sırasında kollarda ellerde kasılma olabilir.  Ancak her hasta bilinç kaybı olmadan sadece boş bakıp dalma, sebepsiz sıçrama tarzı hareketler, ani görme kaybı, eğri görme, etrafı büyük - küçük görme, pis koku duyma şeklinde epilepsi nöbeti olabilir. Çocukluk çağındaki birçok nöbet iyi huyludur ve kişi büyüdükçe geçme eğiliminde olacaktır. Ancak bazen beyin tümörü, yaralanma-hasarlar, beyindeki yapısal bozukluklar, metabolik hastalıklar gibi ciddi sorunlardan kaynaklanabilir.   Epilepsi gün içinde sık olduğunda veya uzun sürdüğünde beyne zarar verme ihtimali vardır.

Epilepsi tedavi edilebilir hastalıktır. Bu amaçla çok sayıda ilaç tedavi amaçla kullanılabilmektedir. İlaç tedavisinin etkisiz olduğu hastalarda Vagal stimülatör (pille tedavi), Ketojenik diyet ve Epilepsi cerrahisi uygulanabilir. Epilepsi tedavisinde en önemli konulardan biri de kişinin yaşamının düzenlenmesidir. Uykusuzluk, açlık ve yorgunluk nöbetleri tetikleyebilir. Bu hususlara dikkat edilmelidir.

 

Çocuğum evde nöbet geçirirse ne yapmalıyım ?

· Nöbetlerin %70-80 i 5 dakika içinde kendiliğinden durmaktadır. Nöbet esnasında yapılacak yanlış bir müdahale çocuğun hayatını tehdit edebilir.

· Nöbet geçirme anında hastanın güvenli bir yere alınıp sol yanına çevrin 

· Eline ağzına birşey koymayın. 

· Kalp masajı gibi tehlikeli girişimlerden kaçının. 

· Unutmayın ki doktorunuzun doğru yaklaşımı yapabilmesi ve ilacı seçebilmesi için anlattıklarınız önemlidir. Nöbetin oluş şekline dikkat edin. Vücudu genelimi kasılıyor yoksa vücudun tek tarafında mı oluyor, bilinç açık mı kapalı mı veya şuurda muğlaklık yaşıyor mu gibi olaylara dikkat edilmeli, hastaya bir kaç soru sorulmalıdır. 

· Mümkünse nöbet anı videoya kaydedilmeli, nöbetin süresi belirlenmelidir.

· Nöbet 5 dakikaya yaklaşıyorsa ve doktorunuz ilaç verdiyse popodan diazepam gibi ilaçları sıkabilirsiniz

· Sakin bir şekilde en yakın sağlık merkezine götürün veya 112’yi arayın lütfen
 
 

Sayfamızı Paylaşın:

Haberler

SMA Aile Bilgilendirme Kitabı

2021-06-03

Çocuklarda epilepsi hakkında bilgilendirdik

2021-04-21

Çocukların nörolojik gelişimleri

2021-04-28

Sosyal Hesaplarım

Facebook Twitter Linkedin Instagram